Pivot tábla készítés: a sikeres állásinterjú kulcsa

A számítógép napról napra egyre inkább az életünk része: belopakodik a hétköznapokba, átveszi a televízió és a telefon szerepét, teret ad az álmoknak, tágítja a látókörünket, leszűkíti számunkra a világot.
Emellett a munka világában is talpraesetten, magabiztosan kell tudnunk kezelni a legváltozatosabb programokat.

A MS Office irodai programcsalád tagjainak használata gyakorlatilag alapvető készségnek tekinthető, azonban sokan nincsenek tisztában ezeknek a programoknak a rejtett lehetőségeivel.

pivot tábla készítés

Ezért lehetséges az, hogy amikor egy álláshirdetésben meglátjuk a pivot tábla készítés kifejezést, mint követelményt, szinte azonnal feladjuk. Pedig a pivot tábla nem más, mint az Excel adatokkal feltöltött, többdimenziós adattáblája.
Egy ilyen pivot tábla a kimutatások alapja: tartalmazza a teljes adathalmazt, azaz a sorok és oszlopok két dimenzióját, további dimenzióit pedig a különböző adatok egymáshoz való kapcsolata, valamint a más táblázatokkal való kapcsolat adja.

Egy kevés háttérismerettel elképesztően kiterjedt, sokrétű pivot tábla készíthető.
Az Excel munkalapba feltöltött adatok összekapcsolhatóak más munkalapokkal, sőt, akár más táblázatok adathalmazaival éppúgy, mint különböző külső adatbázisokkal vagy internetes adatszolgáltatásokkal.

Ha pedig megvannak a szükséges háttérismereteink, akkor hasznos lehet gyakorolni, életben tartani a tudásunkat, így egyetlen állásinterjún sem érhet minket meglepetés.

Egy pivot tábla készítése az élet számos területén hasznos lehet.

A legegyszerűbb gyakorlás ezért az, ha készítünk egy pivot táblát az otthoni kiadásaink számára, melyben vezethetjük a legkülönbözőbb költségeinket, ráadásul a legnagyobb előnye, hogy a gyakorlás mellett ezzel a módszerrel hosszú távon akár pénzt is spórolhatunk.

Fontos, hogy a pivot tábla készítés menetéről megszerzett ismereteinket mindig tartsuk frissen, hiszen akár az állásinterjú részeként is kérhetik tőlünk, hogy egy kisebb adatbázissal dolgozó táblázatból például kimutatást vagy éppen diagramot készítsünk a megadott feltételekkel kiszűrt adatokról.