A sokoldalú Excel

Az egyik ilyen, sokak által ismert program a MS Office irodai programcsomag részét képező Excel. Az Excelt sokan listák vagy egyszerű táblázatok készítésére használják, és akik nem végeztek kifejezetten erre irányuló tanulmányokat, kevesen vannak tisztában azzal, hogy a program egyenletek, szűrések, részösszesítések, grafikonok kezelésére, kimutatás készítésére is alkalmas. Munkalapon belül és munkalapok között is létrehozhatóak összefüggések, vagy kijelölhetőek tartományok erre a célra.

Nézzünk néhány példát az Excelben fellelhető és a kimutatások elkészítését megkönnyítő lehetősége!

A program alkalmas arra, hogy két paraméterrel megadott rekordok (összefüggő adatsorok) harmadik paramétereit kiszűrje és összesítse. Példa: egy áruházi részleg adott termékének eladásai március hónapban, egy, mondjuk több termékről szóló és több hónapot érintő vegyes listából.

A szoftverbe kerülő adatok a paramétereik alapján sorokban és oszlopokban kerülnek megjelenítésre. Az Excel alkalmas arra, hogy az átláthatóság érdekében megcserélje, “forgassa az oszlopokat”, rögzítse az adattáblát (függőleges, vízszintes vagy mindkét irányban).

Az Excel táblázat más programokkal is összekapcsolható, amelyek külső adatforrásként szolgálhatnak számára. Ilyenek lehetnek a dBase, vagy más SQL szerver programok, vagy webes kiszolgálók által nyújtott adatok.

Kimutatásdiagramok készítésekor kiválaszthatja a diagram típusát, különféle formázási lehetőségek segítségével beállíthatja annak megjelenését. Megjegyzéseket és jelmagyarázatokat fűzhet hozzá, adatfeliratokat és címeket alkalmazhat.

Pivot tábla kimutatás készítése Excel segítségével.